Bize Ulaşın

Düşünce ve talepleriniz için bizimle iletişime geçin…

0 (216) 347 7361 karnap@karnapmimarlık.com

Mobilya Kaplamaları ve Uygulamaları

Akrilik Kaplama

Akrilik kapak; 1 mm kalınlığındaki ultra parlak yüzeyli çizilmez akrilik levhaların mdf panellerin üzerine kaplanması ile elde edilen, çok yüksek parlaklık değeri olan panellerin ebatlanarak bantlanmasıyla üretilir.

Akrilik kapaklar en son teknoloji kullanılan makinelerde büyük bir titizlikle üretilmektedir. Çok zengin bir renk skalasına sahip olan çizilmez akrilik kapakların kenarları da aynı renkli kenar bantlarıyla kaplanmaktadır.

Çizilmez akrilik farklı fırınlama yöntemleri ile elde edilen ve bugün piyasada kullanılan diğer akrilik kapaklara göre çok daha dayanıklı olan bir üründür. Piyasada kullanılan diğer akrilik kapaklar çizilmeye karşı dayanıksızdır ve hassas yüzey akrilik olarak nitelendirilmektedir.

Çift renkli kenar bantları kullanmanız, kapağa zengin bi hava katacaktır. Akriliğin high gloss’tan farkı ise yüzeye kaplanan pvc malzemenin biraz daha kalın olmasıdır. Bu da akriliği high gloss’a göre bi üst seviye dayanıklı yapmaktadır. Akriliğin çizilmeye dayanıklı çeşidi de bulunmaktadır.

1 (1)
1 (2)
1 (3)
1 (4)
1 (5)
1 (6)
1 (7)
1 (8)
1 (9)
1 (10)

High Gloss Kaplama

High Gloss kapak modellerinin özellikliği MDF ham maddesinden üretilerek, levhaların preslenme yöntemiyle parlak hale getirilmesidir. PVC preslemesi yapılarak kenar bandı kullanılan high gloss kapaklar, oldukça şık ve estetik görünüme sahip olmaktadır. Çift renkli bantların kullanılması ile farklı bir tarz yaratır. High Gloss modellerinin farklı kenar bant renkleri, parlak yüzeyi, pürüzsüz yapısı ile farklı bir deneyim sunmaktadır. Kolay temizlenebilir özelliği ise kullanıcılar tarafından beğenilmektedir.

High Gloss; pürüzsüz ve parlak yüzeyler için tasarlanmıştır. Temelde özel bir cila uygulamasıdır ve iki sefer cilalanarak MDF UV fırınlarda fırınlandığından lekelenme, sararma ve çizilmelere karşı daha yüksek direnç göstermektedir.

high-gloss4
9-5
high-gloss2
0016-1030x515

Lake Cila

Lake cila; pek çok kimyasalı, itinalı bir zımparalamayı ve çok katmanlı astarlamayı gerektiren bir yöntemdir. Kısacası tam anlamıyla ustalık gerektiren bir iştir.

Mobilyanın lake boyanabilmesi için öncelikle alt zemininin sağlam olması gerekir. Mobilya üzerinde oynama ve esneme olmamalıdır. Çünkü lake boya sert boyadır ve sallanma ve esneme olursa çatlama olabilir.

Hangi tür ağaçlar lake boyaya uygundur?

Şu an en çok kullanılan ağaç türü MDF’dir. MDF sert yapılı ve gözenekli olmayan bir yapıya sahiptir. Pek kullanılmamakla birlikte sunta yada kaplamalı suntalarda kullanılabilir. Kereste ve türü ağaçlarda lake boya için uygundur.

Lake boya yapma işlemleri nelerdir ve lake cila için uygun olmayan mobilya türü var mıdır?

Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.

  1. Zemin Dolgusu

Boyama işlemine geçmeden önce mobilya aksamının boyaya uygun hale getirilmesi gereklidir. Bu işlem için MDF ise Poliüretan Astar Boya ile dolgulanmalıdır. Poliüretan astar MDF yüzeyi dolana kadar en az 4 kat boyanmalıdır. Her katta pürüz alınarak dolgu yüzeyinin daha iyi olması sağlanmalıdır.

Zemin Kaplamalı ise ya da daha bozuk yüzeyli MDF ise polyester ya da polyester dolgu ile doldurulmalıdır.

Dolgu işlemi ustanın uygulama hızına bağlı olarak 1 gün içerisinde bitirilmeli ve en az 12 saat kuruması beklenmelidir.

  1. Macun yoklaması

Dolgulama işlemi sonucunda mobilya yüzeyinde hala kırık ezik yada çizik türü kapanmamış alan varsa; astarlı yüzey için lake emaye macun ile, polyesterli yüzey için polyester macunu (Çelik macun – oto macunu) kullanılmalıdır. Bu işlem daha sonra da yapılabilecekse de bu aşamada yapılması daha düzgün sonuç alınmasında önemlidir.

  1. Zımparalama işlemi

Zımpara işlemi belki de lake boyanın en önemli aşamalarından biridir. Poliüretan astar için kullanılacak zımpara 180’dir. Polyester ve polyester dolgu için 180 ve 150 zımpara uygundur.

  1. Astarlama

Zımparadan sonra selülozik astar boya ile astarlanan mobilya yüzeyinde son hata denetimi yapılır. İnce bir yada iki kat selülozik astar atılır.

  1. Macun yoklaması

Selülozik astar boyadan sonra eğer macun yeri varsa o bölge macunlanır. Burada kullanılan macun lake emaye macun ya da mobilya tamir macunu (daha hızlı kurur ve daha kolay zımpara olur) kullanılır.

  1. Macun ve astar zımparası

Macun zımparası ve astar zımparası yapılarak son kat boya işlemine hazır hale getirilir. Macun zımparası yapılırken etrafta macun artığı bırakmamaya dikkat edilmelidir. Yoksa daha sonra kötü bir görüntü oluşur. Zemin yüzeyle sıfır olmalıdır.

Astar zımparası yapılırken çizik oluşmamasına dikkat edilmeli, ince zımpara kullanılmalı, eğer mevcut ise sünger zımpara kullanılmalıdır.

  1. Boyama işlemi

Bu aşama son kat boya işleminin ilk aşamasıdır. Çoğunlukla es geçilir, ancak mutlaka uygulanması önerilir. Zımparalanmış selülozik astar üzerine selülozik beyaz boya ya da poliüretan son kat beyaz boya atılmalıdır. Beyaz boya 1 kat şeklinde uygulanmalı en az 1 saat kurmaya bekletilmelidir.

  1. Pürüz alma işlemi

1 saatlik kuruma sonrasında pürüzlük zımpara ile düzgün bir şekilde dikkatlice pürüz kırılmalıdır. Bu aşamada dibi çıkma olayı olmamasına dikkat edilmelidir.

  1. Son kat boya işlemi

Son kat boya işlemi için kullanılacak boya poliüretan son kat beyaz boya ya da akrilik son kat beyaz boyadır. Akrilik boya, sararma olayının daha geç gerçekleşmesi için daha uygundur. Poliüretan boyaya göre 5 kat daha geç sararmasına sebep olur.  Poliüretan tiner ile inceltilmesi tavsiye edilir. Daha iyi bir çözünme gerçekleşir. İsteğe bağlı olarak anti silikon, roterdar gibi boyanın yayılmasını kolaylaştırıcı etken maddeler ilave edilebilir. Uygulama işlemi her tarafına 1 kat dolanılır. ½ saat kuruması için beklenir, pürüz kırılarak 3-4-5 kat şeklinde katlar halinde boyama işlemi gerçekleşir. Boyama işlemi öncesinde etraf iyice temizlenir, boyanacak yüzeyin tozu iyice alınır ve yeler sulanır.

  1. Cilalama ve Parlatma işlemi

Parlatma öncesinde 1000’lik zımpara ile boya zımparalanır. Ardından 1200 ve 2000 geçilerek çizikler giderilir. Boya işleminden sonra en az 3 gün beklenir ve parlatma işlemine geçilir.

  1. Rötuş ve Temizlik

Bu aşamada parlatma sonucunda dibi çıkma gibi sorunlar varsa o alanlara rötuş yapılır. Yine pasta ve polish artıkları fiber bezle temizlenerek müşteriye teslim edilecek hale getirilir.

1 (5)
1 (4)
1 (3)
1 (2)
1 (1)

Laminat Kaplama

Laminat, malzeme özelliği ve sunduğu avantajlar gereği günümüzde yoğun olarak tercih edilmektedir. Renk, doku ve yüzey çeşitliliğinin artması ile gün geçtikte daha fazla alana ve beğeniye hitap etmektedir.

Restoran, kafe, mutfak gibi yoğun kullanım alanlarında, iz bırakmama ve kolay temizleme özelliklerinin yanı sıra, ”Anti-bakteriyel” özelliğe sahip olması sebebiyle ilk tercih haline gelmektedir.

Laminat Kapak Özellikleri;

  • Kağıt ve reçine karışımından yapılır.
  • Talebe göre postforming üretilebilir.
  • 400’ü aşkın renk ve 40’dan fazla yüzey çeşitliliği ile üretilebilmektedir.
  • Anti-bakteriyel özelliğe sahiptir.
  • Markfree (parmak izi bırakmayan model ve renkleri bulunur.)
  • Carbon (mini çizikleri özelliği sayensinde kapatır.)
  • PVC, boya, cila içermez.
  • Uzun dayanıklılık süresi sağlar.
  • Kolay temizlenebilir.
  • Yüksek aşınmalara dayanıklıdır.
  • Doğa dostudur.
  • Renk tutarlılığı sağlar.
  • Uzun ömürlüdür.
1 (1)
1 (2)
1 (3)
1 (4)

Masif Ahşap Kaplama

Masif ahşap tam anlamıyla doğal bir üründür ve dolap, mobilya, döşeme ve inşaat alanlarında kullanılır. Masif ahşap ürünlerde ağaç cinsi olarak daha çok gürgen, ladin, ıhlamur, çam ve köknar gibi ağaçlar kullanılır.

Masif ahşap; ağaç kesildikten sonra ham tomruktan kesilir ve ham ahşap doldurma ya da kaplama olmaksızın bu saf ve doğal haline denir. Bu şekli ile hammadde olarak kullanıldığında masif ahşaptan söz edilir.

Masif ahşap malzemeden yapılmış ürünleri tercih edenlerin birçoğu bu malzemenin avantajlarını iyi bilmektedirler. Masif ahşap malzemenin avantajları ise şöyledir;

  • Masif ahşap son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Masif ahşap diğer ahşap ürünlere göre daha az bakım gerektirir.
  • Masif ahşap geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için çevreye zararı yoktur.
  • Masif ahşap diğer kompozit ahşap malzemelere göre vida dayanıklılığı oldukça fazla olan bir üründür.
  • Masif ahşap inceltme ve zımparalama işlemlerini daha kolay kaldırır.
  • Masif ahşap astım gibi solunu hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Masif ahşap ortamdaki havanın temizliğine de yardımcı olmaktadır.

Bu özellikleri nedeniyle çocuklu ailelerin tercihidir.

1 (1)
1 (5)
1 (25)
1 (3)
1 (9)
1 (11)
1 (12)
1 (13)
1 (19)
1 (23)

MDF Lam Kaplama

MDF Lam, ham MDF levhalarının üzerine işlenen bir laminasyon yöntemidir.

Laminasyon yöntemi sayesinde MDF levhaya desen, görünüm ya da renk verilmiş olur. Desenin ya da rengin oluşması için yapıştırılan bir ürüne verilen isimdir. Özellikle mobilya sektöründe MDF Lam’e sıkça rastlanır.

MDF Lam, MDF esaslı bir malzemedir; MDF’nin tüm özelliklerini içerir. MDF ve MDF Lam arasındaki fark MDF Lam’in üzerindeki melamin katmandır. Onun dışında hemen hemen tüm özellikleri MDF ile benzer yapıdadır. MDF Lam açılımı ile devam edelim. Lam kelimesi “lamine” teriminden gelir. MDF ile birleştirilir ve MDF Lam olarak kullanılır.

Melamin, dekor kâğıtların üzerine suni reçine emdirilmesi sonucu elde edilen bir şeffaf ve desenli bir katmandır. MDF tabakasının her iki yüzeyine de kaplanabilir. Kırılgan bir yapıya sahiptir bu nedenle dikkatli işlem görmelidir. MDF Lam, pek çok çeşitte üretilebilir. Örneğin parlak ya da yarı parlak veya mat gibi kategorileri vardır. Düz renkli olabildiği gibi farklı renklerde ya da karışık renkli de üretilebilir. Ahşap desenli şekilde de üretimi yapılabilir ki son yıllarda bu modele talep oldukça fazladır. MDF Lam, kolay işlenebilir. Tıpkı MDF gibi boyut olarak da ayarlanabilir.

indir
YT_29C
YT_34C

MDF Üzeri Doğal ve Yapay Kaplama

MDF, ağaç ve ağaç malzemelerden elde edilen liflerin tutkal ile karıştırılması ile ortaya çıkan bir üründür. Kaplamalı MDF ise bu sıkıştırılan liflerin üzerine ahşap görünümü veya farklı renkler verilerek mobilyaya dönüşümünü sağlama işlemidir.

Üretimleri büyük makineler ile fabrika ortamlarında olur ve tabaka halinde satışa sunulur.

Doğal Ahşap ve Yapay Ahşap Kaplama

Ahşap mobilya dediğimiz takdirde öncelikle iki türlü bir durum söz konusu olmaktadır. Birincisi direkt ağaç kütüğünden şekillendirilerek üretilen mobilyalar, ikincisi ise sunta ya da MDF panel üzerine ahşap kaplama uygulanarak üretilen mobilya modelleridir.

Ahşap kaplama mobilya aslında doğal masif mobilya ile aynı görseli verebilmektedir. Bunun en önemli sebebi kaplamanın aynı materyal olmasıdır. Yani doğal ağaç kütüğü ince ince kesilerek yüzeysel bir panel oluşturulur ve tabaka üzerine preslenerek doğal ahşap kaplama oluşturulur. Bu da doğal bir sonuç verir ve ahşap görüntüsünü bütün doğallığı ile yansıtabilmektedir.

MDF Üzeri PVC Kaplama

MDF’nin değişik renk, desen ve yüzeylerdeki PVC ile kaplanması ile elde edilir.

Panelin arka yüzü beyaz melamin dekor kâğıdı ile kaplıdır. Pürüzsüz, cama yakın yüzey kalitesi ile dekorasyonda tercih edilen bir üründür. Kullanıldığı mekânda ferah, derin ve estetik bir görüntü sağlar.

Membran Kaplama

Membran kapak, PVC membranların tek yüz ham MDF yüzeyine preslenmesi ile elde edilen kapak türüdür. Membran kapakların imalatında kullanılan PVC membranlar, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış, antibakteriyel ve sağlıklı folyolardır. Kansejoren madde içermezler.

Mebran kapaklarda PVC, yüzeye kenarları saracak şekilde preslenerek yapıştırılmaktadır. Yani karşıdan kapağa bakıldığında kaplaması köşelerle bir bütün olarak görülmektedir ve kapağın köşelerinde oval bi görüntü oluşmaktadır. Renk ve desen seçeneği olarak oldukça zengin bir kapak modelidir.

IMG-20200718-WA0004-858x1030
IMG-20200728-WA0052
IMG-20210116-WA0001
IMG-20210116-WA0012