Ahşap dış cephe kaplama; malzeme olarak diğer cephe kaplamalarıyla karşılaştırıldığında çok fazla üstün özelliğe sahiptir. Malzeme, ağaçtan oluşturulduğundan natürel bir yapıya sahiptir. Ahşap ağaçtan elde edilir, ağaç ise hava alan ve canlı olan bir yapıdır. Bu da oluşturduğunuz ortamın sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda ahşap dış cephe kaplamayı başka kaplama malzemeleriyle karşılaştırdığımızda rahatlıkla diğer kaplama malzemelerinden daha hafif olduğu görülebilmektedir.
Hafif olduğundan ötürü yapı ve binaların ağırlığını diğer malzemelere göre daha az artırdığı için depremlere karşı daha dayanıklı olmaktadır. Ahşap lifleri sıkıştırıldıktan sonra yüksek ısıda tek tek fırınlanmaktadır. Ardından beş kat preslenerek ahşap cephe kaplama malzemesinin üretimi gerçekleştirilir. Ahşap dış cephe kaplamalar renkleri ile ortama canlılık katarken, natürelliği ile de evinizi kötü hava koşullarından korur. Yıpratıcı her türlü fiziksel etkiye karşı doğal bir koruma sağlamaktadır.
Ahşap dış cephe kaplama, içerisine eklenen maddeler sayesinde ısı yalıtımı görevini çok daha fazla yerine getirebilmektedir. Ahşap, uzun süre yıpranmayan bir malzemedir ve aynı zamanda kanallı profili ve sistemi sayesinde su geçişini önlemektedir. Böylece su ve ısı yalıtımını rahatlıkla sağlayabilmektedir.
Görünümü sayesinde evinize veya iş yerinize doğal bir görüntü vermektedir. Hava bariyeri sayesinde sistem yüzeyinde yoğuşma meydana gelmediğinden ötürü nefes alır. Kesit kalınlığı sayesinde basınca karşı dayanıklılığı yüksektir. Bu yapısı da cephe kaplamanın ses yapmasını önler.
Malzeme seçiminin ilk adımı ihtiyacın tespit edilmesidir. Proje ve yapılarda cephe detaylarından elde edilecek ölçümler ile yalı binisinin genişliğini ölçmek gerekmektedir.
İkinci adım ise malzeme kalınlığının tespit edilmesidir. Ahşap malzeme kalınlığı genellikle yüzeyin mevcut genişliğinin yüzde onu olarak hesaplanır. Malzemenin eni 20 cm’nin üzerinde olduğunda ise kesitin kalınlığının artırılması yararlıdır.
Projenizde sisteminizin ayrıntıları varsa bu ayrıntılar görünüm ve uygulamanız için daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayarak projeniz için iyi bir bilgi kaynağı oluşturmanızı sağlayacaktır.
Ölçülerin bilinmesi için iki çizim farkı önerisinden bahsetmek gerekirse;
Mimari projeniz bilgisayarla oluşturulmuş ve çizimi yapılmışsa birkaç şerit arası genişliğini tespit etmeniz doğru sonuçlara sahip olmanızı sağlayacaktır ama çiziminiz el ile yapılmış ise yedek bir onaylama gerektiğinden ötürü çizgiler arası boşlukların sayısı alt kısımdan üst kısımlara doğru sayılır ve bulunan sayı yapınızın yüksekliğine bölünerek yalı binisinin eni tespit edilir.
Optimizasyonun yapılmasınının nedeni malzeme seçmek olduğundan sonuç kısmına gelindiğinde ev veya yapının dış cephesinde kullanılacak ağaçların seçimi için en önemli etken ayrılan bütçedir. Bütçe ne kadar artarsa kullanılacak ağaç o derece kalitelileşecektir. Dış cephe için uygun olan ağaçlar teak, lareks, meranti, sarı renkli çam, iroko ve sapelli ağaçlarıdır. Sarı çam yerli ve ithal olmak üzere piyasadan karşılanabilmektedir. Ülkemizdeki finansal sebeplerden ötürü lareks ağacı ve sarı çam çok fazla kullanılmaktadır.
İthal çamlarda uzun kereste bulmak çok kolaydır, fakat yerli imalatta bulunması zordur. Bilindiği gibi reçine, çam ağaçlarının ömrünü uzatan bir etkendir. Fakat Akdeniz bölgesi gibi çok güneş alan ve sıcak olan bölgelerde kaplamalar kusma yapabilmektedir. Bu durumlarda kaplamanın akan bölgelerinin yeniden boyanması ya da kazınması gerekmektedir. Kaplama için tercih edilen egzotik ağaçlar diğer ağaçlara göre daha sert ve uzun ömürlüdür ama maliyeti yüksektir. Ayrıca bu ağaçların işlenmesi de zordur. Kaplama için yapılacak ağaç seçiminde hesap edilmesi şart olan diğer özellikler ise nem oranıdır. Kaplamaların kaplanacağı bölgedeki nem oranına uyum sağlaması için malzeme uygulanmadan önce o bölgede bekletilmelidir. Çürümeye karşı alınacak kimyasal önlemler de dikkate alınmalıdır.
Nemli bölgeler için kullanılacak malzemelerin nem oranı en fazla %9-%15 arasında olmalıdır. Nem oranı için optimum yüzde ise %12′dir. Nem ölçümü için elektronik nem ölçerler kullanılmalı ve ağacın birden fazla kısmından ölçüm yapılmalı ve bu ölçümlerin ortalaması alınmalıdır. Ağacın bir noktasından ölçüm yapılıp o ölçüme sahiptir şeklinde düşünülmemelidir. Nem ölçümü sonucu ile ağacın kullanıma uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Malzemenin nem oranı yüksekse doğal şartlar ile kurumaya bırakılmalı veya fırınlanma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Ahşap dış cephe kaplamada nem oranı yüksek malzeme kullanılırsa çatlamalar oluşabilir, montajdan sonra ekstra çalışma veya boya kabarmaları meydana gelebilir.
Silikon dış cephe kaplama projesine uygun olan kuru sistem, strüktüel silikon sistem olacaktır. Belirtilen açıklıklarda ve her kat döşeme betonuna ayar imkanı veren alüminyum veya galvanizli çelikten mamul ankrajlarla binaya bağlanmış, ek yerlerde diletasyonu sağlanmış taşıyıcı düşey elemanlar ile bunlar arasında belrtilen yüksekliklerde ısıcam veya kompakt, kompozit panel takabilmek ve bunları taşımak üzere, düşey taşıyıcı elemenlara özel bağlantı elemanları ile bağlanan yatay kayıtlardan oluşturulan sistemdir. Ankrajların binaya bağlantıları özel paslanmaz çelik dübel ve cıvatalar ile yapılmaktadır. Profillerin ankraja bağlantıları özel paslanmaz cıvata, burç, her iki başta aderası temin eden özel pullarla yapılmaktadır. Yatay kayıt bağlantıları paslanmaz çelik vidalarla bağlanmaktadır.
Silikon giydirme cephe sistemlerinin alt konstrüksiyonunu üreten yerli ve yabancı bir çok firma olmasına rağmen, profesyonel çözümler sunan sayılı firma vardır. Silikon giydirme cephe sistemi camın bir profile montajı, profilinde binaya ankraj edilmesi değildir. Silikon giydirme cephe sistemi adı gibi bir sitemdir. Silikon giydirme cephe sistemine dıştan bakıldığında alüminyum profil görülmeyip, tümüyle cam görünümü oluşturulmaktadır. Silikon giydirme cephe sistemi cam yapısı gereği yapı ile entegre olabilmesi için yardımcı elemanlara ihtiyaç duymaktadır.
Silikon giydirme cephe sistemi alüminyum griyajlar ve kaset profilleri ile bütünlüğe dönüşür. Cam paneller arasındaki sızdırmazlık EPDM fitilleri ile sağlanmaktadır. Yapı sektörü, daha geniş açıklıklarda şeffaflığı sağlayabilmek için sürekli arayış içerisinde olmuş ve bu nedenle değişik elemanlar kullanmayı denemiştir. Silikon giydirme cephe sistemi ile yapı sektörü gelişmiş ve zenginlik kazanmıştır. Silikon giydirme cephe sisteminde kullanılan iki cam arasındaki fugalarda silikon dolgu veya fitil fuga alternatifleri seçilebilir.
Silikon giydirme cephe sistemi, binalara yüksek prestij ve zengin cephe görünümü kazandırdığı için çok tercih edilmektedir. İstenildiğinde, modüllerin içine kanat profili uygulaması yapılarak gizli kanat mekanizmaları yerleştirilebilir. Camın sadeliğinin ve asaletinin ön plana çıktığı silikon giydirme cephe sistemleri, yapıya komple bir şıklık getirmektedir. Alüminyum düşey ve yatay taşıyıcı profillerle alt konstrüksiyon oluşturulur. Camlar fabrika ortamında özel testlere tabi tutularak mesafe belirleyici bant (Norton bant) ve bonding silikonu ile yapıştırılır kaset profillerine yapıştırılarak sistem detaylarına göre kasa haline getirilir. Kasetler taşıyıcı konstrüksiyon üzerine şantiye ortamında kaset bağlantı takozları ile sabitlenir. Yatay ve düşey profiller çelik ankrajlarla katlar arasındaki döşemeye montaj yapılır ve ana karkas oluşturulur. Daha sonra oluşturulan alanların ölçüleri alınarak cam panellerin ölçüleri çıkartılmaktadır. Çıkartılan ölçülere göre kasetler kesilerek cam fabrikasına gönderilmekte ve orada istenilen cam niteliğine göre kasetlere camlar yapıştırılmaktadır. Oluşan cam paneller, klips yardımıyla önceden hazırlanmış olan karkaslara monte edilmektedir. Bu sistemle bina içerisinden cam montajı yapmak mümkündür. İki cam modül arasındaki fuganın genişlik ve derinlikleri mimari ve statik gerekliliklere bağlı olarak farklı ebatlarda çözülebilmektedir. Gerekli güvenlik testlerinin ardından camlı kasetler, alüminyum konstrüksiyon üzerine sistem aparatlarıyla bağlanır. Strüktürel silikon cephenin spandrel farklı panel yapılabileceği gibi film kaplı ısıcam paneller veya film kaplı tek camdan oluşan arkası ısı yalıtımlı paneller de yapılabilir. Dışa açılan gizli kanatlar dışarıdan asla fark edilmez. Kasetler arasında yalıtım için EPDM fitiller kullanıldığından silikon uygulanmasına gerek yoktur.
Kompakt Laminat, ahşap ve ahşap türevi ürünlerde, zengin renk seçenekleri, fiziksel ve mekanik özellikleri ile mimarı yapılara kazandırdığı estetik görünüm sayesinde dış cephe kaplamalarında Türkiye ve dünya pazarında aranan bir ürün haline gelmiştir.
Dış cephe kompakt laminat panelleri, konut, iş yeri ve alışveriş merkezleri, bankalar, kamu kurum ve kuruluşları ile hastaneler gibi her türlü yapının dış cephe uygulamalarında kullanılmaktadır.
Kompakt laminat dış cephe dekoratif panellerinin, fiziksel ve kimyasal oluşumu sayesinde UV dayanımı ve renk stabilizesi diğer muadili ürünlere göre çok daha güçlüdür. Ayrıca yüzey dayanımı, değişik hava şartlarına ve iklim değişikliklerine karşı son derece yüksektir.
Polietilen denilen (bir çeşit plastik) maddenin iki yüzeyinin alüminyum levhalarla kaplanmasıyla oluşturulan yapı malzemesine kompozit panel denir. Birden fazla malzeme ile kaplanmaya elverişlidir. Doğal ahşap kaplama, marine kontrplak, alüminyum plaka kaplanabildiği malzemeler arasındadır.
Kompozit paneller kırılmaya karşı dayanıklı olduğu gibi paslanma, oksitlenme, çatlama, yangın gibi etmenlere karşı da dayanıklıdır.
Dış mekanlarda bina cephe giydirmede sıklıkla kullanılır. Reklam panoları ve dekorasyonda önemli bir yere sahiptir. Bankalarda, otellerde alışveriş merkezlerinde, metro istasyonlarında kullanılabilir.
Kompozit paneller hem Türkiye’de hem de dünyada mimarlar tarafından en çok tercih edilen yapı malzemesidir. Yeni yapılan binalarda özellikle dekoratif olarak kullanılan paneller binaların daha şık, estetik ve modern görünmesini sağlar. Eski evlerin tadilatında kullanılarak köhne, çirkin görüntüyü bir anda silip daha sıcak ve şık evlerin ve yapıları ortaya çıkartır.
Cam elyaf katkılı beton ya da fiber takviyeli beton olarak da isimlendirilen prekast; beyaz çimento, silis kumu, alkali dayanımlı cam elyaf ve suyun doğru oranlarda karıştırılmasıyla oluşturularak kalıplanması ve püskürtme yöntemiyle elde edilen malzemeye verilen isimdir. Prekast betonun standart betondan farkı, içerdiği cam elyaf sebebiyle daha hafif olması ve kolaylıkla şekil verilebilmesidir.
Günümüzde artık birçok binanın dış cephesinde tercih edilen prekast cephe sistemi, taş yünü ve köpük beton izolasyon sistemi ile farkı şekillerde üretilebilmektedir. Ayrıca dekoratif yönü çok güçlü olduğundan söve, sütun, silme, payanda ve benzeri birçok yapı elemanları da farklı şekillerde ve motiflerde prekast malzemesinden üretilebilmektedir.
Isı Yalıtımlı GRC duvar panelleri ve kaplamaları, mevcut duvar uygulamalarına ek olarak yalıtımlı cephe kaplama veya komple duvar sistemi çözümleri ile binalarınıza hem estetik görünüm, ısı ve ses izolasyonu hem de deprem güvenliği sağlamaktadır.
İçerdiği yüksek yoğunluklu taş yünü ile istenilen yalıtımı sağlamaktadır. Diğer taraftan hafif yoğunluklu GRC beton ile istenilen her türlü dış cephe dekoratif form elde edilebilirken aynı zamanda duvar, sıva, boya gibi ara uygulamaların hepsini elimine etmektedir.
Çok katlı binaların dış cephelerinde uygulanan bu yöntem ile görsellik ön plana çıkmaktadır.
Seranit Porselen karolar, her düşey derz aksına monte edilmiş düşey taşıyıcı profillere takılan klipslere monte edilir, böylece cephe oluşturulur. Derzleri açık bir sistemdir ve 4-8 mm aralığında derz kullanılabilir.
Sistem her türlü bina cephesini dış hava şartlarına karşı koruduğu gibi ısı, su ve ses izolasyonuna imkan veren uygulama şekli ile enerji tasarrufu da sağlar. Tüm ebatlar için uygundur.
Dış cepheyi olumsuz hava koşullarından korurken, bir yandan da göze hitap eden giydirme cephe ve yüzey kaplama ürünüdür. Fibercement ürünler çimento bazlı, elastiklik için cam elyafı takviyesiyle yüksek yoğunlukta preslenmiş çimento yonga levhadır.
Hamurundan boyalı ve yüzeyi kaplamalı olmak üzere iki çeşidi mevcuttur :
Fibercement hem teknik avantajları, hem de dekoratif görünüşü açısından tercih edilmektedir.
Yanmaya, alev almaya karşı dayanıklı ve her mevsim koşuluna uygun olması bu teknik avantajlardan bazılarıdır.
Bunun dışında zararlı madde içermemesi ve üretmemesi, anti bakteriyel oluşu, su geçirmezliği, güneşten ve ısıdan dolayı renginde değişme, solma ve kaplamalı ürünlerde sıcak ve soğuk etkisi ile yüzeyde kabarma olmaması da başlıca tercih sebeplerindendir.
Dış cephede kullanıldığında bina cephesinin deforme olmasını ve dış etkenlerden zarar görmesini önler, uygulama şeklinin de etkisiyle ısı ve ses yalıtımı konusunda da pozitif rol oynar.